Styr på det hele

Når jeg handler ind, skal det helst ske så hurtigt som muligt. Gerne med en dosmerseddel, der dækker en hel uges forbrug. Så min gang mellem hylderne er med næsen begravet i sedlens informationer, kun afbrudt af de få situationer, hvor jeg skal vælge mellem forskellige prisklasser blandt de udvalgte produkter. Skal jeg tage det økologisk eller vælge det billige tilbud? Det afhænger mest af, hvilken dato det er i måneden.

ET godt indkøb er et hurtigt indkøb, hvor jeg kan få det hele i en fart. Resten bliver bestilt over nettet. Alligevel elsker jeg mine indkøbsture. Det er en god fornemmelse at kurven fyldes med ting, jeg har noteret, så jeg til sidst ikke mangler mere. Jeg kan godt lide at have styr på tingene.

Der ligger det hele: bøffer, salat, kartofler, laks, citroner, spidskål, gulerødder, deo-stift og vaskemiddel.

Pludselig mærker jeg et lille klap på skulderen. ”Hvordan går det” Det er en af min brors gode venner. Jeg svarer : ”Det går ikke så godt”. Spørgsmålet er godt nok rettet til mig, men jeg ved det ikke handler om mig. Jeg ved det handler om min brors tilstand. Han er meget syg . Det er ikke noget jeg har lyst til at diskutere over de økologiske kyllinger. Men spørgsmålet er udtryk for venlig interesse, så jeg svarer pænt i henhold til sandheden.” Hvis du skal besøge ham, skal du nok gøre det snart”  Der er ting man ikke kan sige og slet ikke over en køledisk, men det er jo her man mødes, så hvis det skal siges, er det nu. Jeg kender vennen særdeles godt , men alligevel ikke godt nok til, at jeg ville ringe til ham og opfordre ham til at tage på afskedsbesøg. Han ved at min broder er syg. Det viser sig at han lige har været på sygebesøg hos min bror, ingen grund til min uvilje.

”Jeg var på besøg for 14 dage siden.” siger han. Det har min bror ikke fortalt, men så meget har vi heller ikke talt sammen . Hvad siger man i telefonen til en mand der er ved at dø. Jeg er forhindret i at tage over til ham. Er selv syg. Jeg fortæller mest om, hvad jeg laver. Hvad han laver, ved jeg. Han er spændt fast til alle mulige slanger og elektriske ledninger. Sengen bølger med mellemrum automatisk ,så han kan skifte stilling uden at bevæge sig. Jeg ville gerne tale om gamle dage, men det er måske heller ikke så rart at tænke på. Han er optaget af de sygeplejersker, der passer ham. De er blevet hans nærmeste.

Jeg stirrer på pakken med kyllingebryster i min hånd. Så går det op for mig, at jeg ikke ser dem. De står ikke på sedlen. Jeg lægger dem ned i køledisken igen. Det var en fejl. Jeg faldt i staver. Vennen er gået efter at have givet mig et knus. Det plejer han ikke, så han ved, hvordan det står til. Jeg tager sedlen frem og undersøger, hvor langt ned på listen jeg er kommet. Olivenolie. Nu skal jeg bare ikke møde flere . Der er jo en grund til at jeg har skrevet det hele ned. Så har jeg styr på alt.

 

Reklamer

7 tanker omkring “Styr på det hele

 1. Tak for den! Jeg synes altså du mestrer de der små korte øjeblikke utroligt godt. Dén der underlige fornemmelse af at alting er så normalt at det næsten er generisk, og så alligevel skinner der særlige ting eller begivenheder igennem, korte glimt, uventede – og tit slet ikke den slags man havde regnet med. Det kan jeg virkeligt godt lide.

  (To skønhedsfejl: Du skriver ‘broder’, men sproget er ellers ret enkelt og ungt, så jeg ville skrive ‘bror’ hvis jeg var dig. Anden linie i sidste paragraf: der er et ‘g’for meget på ‘lægger’ – forrest.)

  Liked by 1 person

 2. Hej NinaSander,
  Det her er også et eksempel på, hvad der kan komme ud af besøg i supermarkedet. Selvfølgelig, man møder folk. Når vi en enkelt gang er tilbage i vores tidligere omgivelser, møder vi af og til bekendte/tidligere kollegaer i Bilka for eksempel. Det er hyggeligt, men kræver tid. Måske kan det være selve hensigten med at gå i Bilka, for vi har da også dagligvare butikker, her hvor vi bor nu.
  Essensen i din historie er en tyngende beretning om hp’s bror, som er døende uden at ordet bliver nævnt ligeud, men alligevel kommer til udtryk ved det fysiske handlingsmønster. Det er rigtig godt ramt, for som læser er man påvirket af situationen.
  Du bruger ordet “irritation”, men kunne det erstattes af noget andet, da det vel nærmest skal beskrive en situation, hvor hp og den bekendte er lidt varsomme med ikke helt at “åbne op” overfor hinanden?
  Fin beskrivelse af en – opfatter jeg – noget reserveret kunde i supermarkedet.
  Hilsen Ella

  Like

 3. Hej Nina

  Meget interessant læsning for sådan en som mig, der slet ikke har tingene under kontrol. Min dybeste beundring for den person, du skriver om. Måske er det dig selv. Som Ella skriver, så bliver essensen af teksten ikke indkøbsturen men derimod etik omkring døende familiemedlemmer. Hp bringes dog lidt ud af fatning og er lige ved at købe kyllingebryster!

  Krammeren undrer mig, for jeg har aldrig forstået, hvorfor man krammer mennesker, man ikke er på fortrolig fod med og egentlig ikke er knyttet til andet end ret overfladisk. Selvfølgelig gik jeg og krammede løs, som ung i Thy-lejren, men det var noget helt andet. Dengang sad hormonerne udenpå den smule tøj vi havde på.

  Til gengæld får jeg stort set altid en overfladisk sludder med en eller anden ubekendt om dit og dat. Jeg har gennem årene fået en masse såkaldte “gadebekendtskaber”F.eks. når en stor dåse rejer p å 500 g koster 59.95 på tilbudshylden mens en på 250 g koster 19.95 et andet sted i samme disk- så er jeg altså vågen nok og så får min sidemand og jeg et godt grin over salgsmetoder .og almen psykologi.

  Arbejdskolleger og min børns dagplejemødre som jeg har kendt gennem 40-50 år møder jeg jævnligt og så udveksler vi rask væk tårer, hvis det går et barn dårligt og et trøstende skulderklap henne ved vinreolen, hvis en af os er blevet skilt igen.

  Din tekst er flot bygget op. Du bruger indkøbssituationen til at fortælle noget væsentligt om de mennesker du beskriver. Samtidig trækker du nogle etiske samværsregler frem i lyset. I din historie kan man finde målrettethed, alvor og generthed, som vigtige ingredienser.

  kh mille

  Liked by 1 person

 4. Hej Nina.

  Din historie har rørt mig.
  Jeg startede med at tænke: har hp. socialangst eller hvad, siden det skal gå så hurtigt.
  så dukker vennem op og pludselig er der fokus på noget så alvorligt som døden og måden man tackler det på. Lidt underspillet og meget, meget flot beskrevet.
  Nu tror jeg, at hp. vil have styr på alt, også sine følelser.
  – men det er jo slet ikke nemt.
  Vennens knus er velanbragt og fortæller at han føler med hp.
  At hp, er lige ved at købe kyllingebryster illustrer fornemt, at hun er bragt ud af fatning.
  Ville gerne komme med noget konstruktiv kritik, men kan altså ikke finde noget at brokke mig over 😉

  Vh. Amanda
  .

  Liked by 1 person

 5. Hej Nina,

  Du formår virkelig at lave en fortælling i fortællingen. Når virkeligheden i form af brorens sygdom rammer læseren opfattes første del på en ny måde. Der skal helst handles ind til en uge ad gangen, og så hurtigt som muligt, resten købes over nettet. Det får en helt ny mening efter samtalen med brorens ven og hentydningen til, hvordan hun er bragt ud af fatning, samt ønsket om ikke at møde flere. Virkelig flot!

  En enkelt lille trykfejl har dog indsneget sig i “ingen grund til min iuvilje”. Ellers har jeg kun roser til overs for din tekst.

  Kh Mette

  Liked by 1 person

 6. Kære Nina

  Puha, for en historie. Barsk på din egen finurlige måde. HP går rundt i sin egen indkøbsverden, møder en bekendt til sin døende bror, og bliver revet væk fra den vigtige dosmerseddel til broren. ‘Vågner’ op og fortsætter sit indkøb, som om det er det eneste hun magter at forholde sig pt.
  Den virker meget realistisk for mig.

  Like

 7. Hej Nina,

  Ja kan man ikke styre over liv og død, så kan man da forsøge at styre over sine indkøb. Og listen bliver et vigtigt holdepunkt når det heller ikke lykkes at tage den anker-rolle som en søster måske kunne have til sin døende bror. Jo der er masser af grunde og undskyldninger, og de kommer fint frem i din historie, men jeg føler med HP’en som bliver hylet ud af den over at stå der og tale med vennen som om han ikke ved noget og det viser så at han gør det alligevel. Hun er afsløret, og så er det lige ved at øko-kyllingen kommer med ned i kurven, men listen, hurra for listen, den gør at hun kan samle sig og komme videre.

  Intens beskrivelse af en intens situation. Det er så svært når der er så meget man gerne vil leve op til og man ikke rækker til. Din historie går lige ind. Tak for den.

  kh Bense

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s