Et ægte værk

 

Hun stod med et ben på hver side af den smalle kanal, som en grotesk menneskelig bro over den smalle skakt, hvor  sort vand gurglede i takt med bølgerne uden for den mørklagte garage.

” Hvis jeg skal tisse nu, er jeg virkelig på den ”I am screwed anayway” Tænkte hun.

Hun kunne ikke lade være med at skære en grimasse af undertrykt latter.

Det var så fjollet, også i den grad. Hun: lille og tyk, men sortklædt som en ninja. Ikke almindeligt for en kvinde på den anden side af de 70.

 

Den ene fod rutchede en anelse på den blankpolerede granitkant,

Hvorfor fanden havde de ikke brugt sandsten til det afløb. Granit blev for glat.

I det samme væltede atter en stort gylp af vand ud fra udstillingsrummet inde bag det tunge forhæng.

Var det mon denne gang.

Vandet steg, bølgede frem og tilbage, trægt og tungt, som en ond gele, der var ved at stivne. Så faldt det igen

Nej. heller ikke nu.

Så fik hun øje på det: en bleg cirkel der løftede sig op mod overfladen, drejede rundt og blev til en svømmende paryk. Under hårets tentakler kunne hun ane en skikkelse, der i total afslappelse og fuldkommen ro gled af sted under den glatte overflade.

Lemmerne havde mistet deres karakter af sammenhæng og svømmede som mærkelige selvstændige væsener, der næsten  tilfældigt var forbundet via en plump krop.

Hun løftede kosten og pressede den så ned over hovedet på den flydende skikkelse.

Der var ingen reaktion, ingen tegn  på modstand.

Han var død.

Et nyt gylp af sortfarvet vand strømmede ud i kanalen.

Hun åndede lettet ud. Hun var alligevel ikke blevet morder i denne omgang.

Det  havde hun ellers aldrig prøvet. Og lige ham her havde hun gerne myrdet, langsomt og smertefuldt.

Skikkelsen forsvandt i den sorte kanal.

 

Hun slap  kosten og lod den  glide ned i vandet. Lænede sig med en smule besvær til højre og fik fat i stakittet langs kanalkanten.

Hendes arme og ben sov, og kun med besvær fik hun flyttet vægten over på højre fod, så hun kunne trække venstre ben til sig .

Det var gjort. Han var død.

Væk.

Borte .

Han skulle aldrig mere genere Sally, eller nogen anden kvinde.

 

Som en tæt skygge bøjede hun sig og  gled under det tunge forhæng. Smuttede så ubemærket og stille som muligt ind i udstillings rummet. Der var tomt. Bortset fra den sovende vagt, var der er ingen mennesker i hele rummet. Hvor var flokken blevet af.?

Hun havde i den grad været døvet af den larmende teknomusik, at hun intet havde kunnet høre fra udstillingsrummet.

Teknnomusikken kørte stadig. Hele åbningtiden drønede den uafbrudt. Nu var der tomt, men der havde været mindst 20 personer, sidst hun var her inde. Glade og spændte turister, ogfestivalgæster i broget sommertøj—og så ham..

Sally var også væk.

Men det var gået, som hun havde aftalt med Sally. Nu skulle hun bare finde Sally og så skulle de af sted. Vagten sad stadig og sov, tilbagelænet på pindestolen med lukkede øjne

 

Hendes hjerte hamrede. Med tilkæmpet ro forlod hun den mørklagte pavillon. Det var bare en gammel garage i en middelalderlig bygning. Sikket en garage til gondoler. Hun så for sig hvordan gondolerne kunne glide ind i de smalle kanaler i den store hal.

Nu tjente ejerne af de smukke  bygninger nok en formue ved at leje hallerne ud til kunstudstillinger.

Kunstbienalen i Venedig var en ren pengemaskine for de lokale ejendomsbesiddere. Hun tænkte, at de tjente flere penge på at leje lokaler ud til kunst, end kunstnerne tjente på at producere værker til udstillingerne.

En duft af salt hav ramte hende sammen med lyset.

Det blændede hende, indtil hendes øjne vænnede sig til  solen og skæret fra bugten. En million små krappe bølger agerede spejle, der forstærkede strålekraften fra hinanden og det strålende himmellegeme.

Det havde sådan en mærkelig økonomi, dette kunstmiljø havde.

Tænkte hun.

Det blev anset, for så stor en ære at udstille på biennalen, at alle forventede, at kunstnerne ville være parat til at arbejde  næsten gratis, måske endda betale for det. Nu havde HAN fået lov til at betale for det, han havde gjort. Ingen straf var hård nok.

Tænkte hun.

Solen varmede på huden. Varmen fik hende til at slappe af. NU var det slut. Hun tog den sorte kappe af og smed den i en affaldstønde, før hun gik videre.

NU lignede hun alle de andre.

En ung mand sad bag en væg af skæme og fulgte hendes skikkelse.

Her smed hun kappen. Han tastede nogle koordinater ind på en telefon og talte med en person i den anden ene af røret. Den kappe måtte de have . Den skulle hentes. Så afsluttede han samtalen og koncentrerede sig igen om at følge den trinde skikkelse fra skærm til skærm.

26 tanker omkring “Et ægte værk

 1. Kære Nina

  Først griner jeg og identificerer mig totalt med den lille tykke nin(j)a, der skal tisse! – så tænker jeg fantasy, som jeg har læst en del af på det sidste – men ender så i en blanding af en kunstudstilling og et mord – nøøj hvor jeg følte mig underholdt, det må bestemt være svaret på en “bestseller” du kommer omkring en masse genrer, så hvor din historie skal placeres genremæssigt bliver svært. Altså nin(j)a jeg elsker det kh skildpadden

  Liked by 1 person

  • Tak for tilliden Nina, jeg skriver stort set noget hele tiden og får kommentarer i et andet forum – det jeg bidrager med her må lige vente til der er pause i mine aktiviteter i det virkelige liv. Der er fuld knald på foredrag, familiebesøg og fødselsdage i oktober måned, jeg har i alle fire år været ked af, at vi absolut altid skulle have okt.og apr. til at være de faste måneder – jeg rejser ikke i sommerperioden og har fået godt gang i en fiktiv historie. Den ville jeg helst koncentrere mig om, men nu får vi se, hvad jeg kan få mixet sammen af skriveri her i DnS – tror du på en eller anden måde skal godkende mig, for jeg skal igen udfylde alle oplysninger – og det kører jeg træt i, hvis jeg skal det hos alle medskribenter.

   Liked by 1 person

 2. Hej Nina

  Dejligt at høre fra dig!

  Historien har en meget fin forankring i det fysiske: granitkanten, technomusik, det tunge forhæng, pindestolen. Sproget løber uanstrengt af sted. Her er en stemning af mystik og trussel – foruden at jeg ikke aner hvad, hvor, hvorfor; kun langsomt løftes sløret for noget af hemmeligheden. Vi er i Venedig til biennale, nogen er myrdet og flyder i kanalen. Et jalousi-mord? Eller er vi inde i en #metoo-verden? Og nogen overvåger, kappen er vigtig.

  Historien har en in-medias-res start.

  Du har skrevet en PROLOG til en amerikansk gyser, læserens nysgerrighed skal pirres. Eller for at blive i historie-teorien får læseren et snit at historiens KROP, faktisk er det en helt ny opgave du har fundet på he, måske kan vi hugge den senere!. Du belyser Opgave 1 ved at skrive præcis modsat, det belyser fordele og ulemper ved historiemodellen i forhold til in-medias-res. Jeg elsker når folk er modsatte.

  Til korrekturen
  Hun sod med et ben > stod
  I am screewed > screwed (øh, hvorfor tænkte hun på amerikansk? Fordi du er ved at skrive en HEL THRILLER?)

  Like

 3. Hej Nina.

  Det er en meget velskrevet tekst, der rummer både gys, grin og undren..
  Men det er da ikke en godnathistorie? Jeg antager, du har valgt at vippe på stolen? Måske fordi, du vil i gang med den der bestseller? 🙂
  og som allerede indledningsvis antydet, er det en god tekst, der giver lyst til at læse videre, for hvad ER det da for et drama, din hp. er med i?
  Du har valgt en anderledes og bemærkelsesværdig hovedperson (gætter jeg på, at hun er) og det virker godt, hun står der, føler sig akavet og skal tisse. samtidig er hun opfyldt af had.
  Jeg er ikke helt med på, om hun står parat til at myrde ham, der kommer drivende, og det så viser sig, at han allerede er død? Det kan godt være mig, der har overset et ord eller lignende, så jeg afholder mig fra ændringsforslag her og nu 😉
  Spændende og flot beskrevet miljø.
  Ninja-damen er dog overvejet, så hvordan slipper hun mon væk? (nå ja, nu ligner hun jo en “almindelig” ældre dame, men alligevel? Og skal man egentlig holde med hende?
  Jeg går ud fra, du fortsætter historien, så jeg glæder mig til fortsættelsen.

  Vh. Amanda Gyldenlyng
  (alias Pia)

  Like

 4. Hej Jesper
  Tak for din flotte , grundige og uddybende kommentar. Har fluks rettet de fejl du påpegede. Om det bliver en hel thriller vil tiden vise. Men jeg må vist skynde mig at give min heltinde sko på. Så er opgaven løst.
  Vh Nna

  Like

 5. Hej Nina
  Jeg måtte læse din tekst flere gange. En mystisk historie, som jeg har lidt svært ved at følge. Der er noget på spil, og jeg fornemmer, at der kommer mere. Du har nogle stavefejl, men pyt – det ændrer ikke noget ved, at du har en enorm god fantasi og skriver godt.
  mvh Else

  Liked by 1 person

  • hej Else
   Tak for din læsning
   Der er mange de har indvendt at de ikke fatter hvad der foregår.
   Så jeg har nok ikke været tydelig nok.
   Det er ikke en selvstændig historie men et udsnit af en større fortælling.
   Håber en fortsættelse vil give mere mening.
   Vh
   Nina

   Like

 6. Hej Nina

  Her efterlader du mig med flere spørgsmål end svar. Hvem er Sally og hvem er den ækle mand, hun gerne ville have taget livet af? Det behøvede hun så ikke, han er allerede død og hvem har så myrdet ham?
  Hvem har interesse i hp’s færden og er det bevisindsamling, når de skal have fat i kappen hun havde på?
  Måske fortsætter du historien, du har i hvert fald lukket op for en godtepose af muligheder med et eksperimenterende præg.
  Jeg har desværre et problem med proportionerne, hvor langt kan en lille trind kvinde skræve? Jeg får det ikke til at passe med, at han dukker op under hende med sin plumpe krop og fritsvævende lemmer. Måske er der noget i kanalens udformning jeg har misforstået?
  Men Nina for hulen, her rammer du virkelig mig som læser på min nysgerrighed, som må klø og prikke til du afslører mere.

  Kh Livsglæde

  Liked by 1 person

  • hej Livsglæde.
   jeg tror jeg må arbejde lidt på det billede af den smalle aflednings kanal. du har nok ret . hp. må have lange ben for at kunne skræve over kanalen. Tak for din positive og grundige læsning. det er værdifuldt med dine input.
   Vh Nina

   Like

 7. Hej Nina Sander,
  Du leverer helt klart opstarten på en thriller, men nu er jeg lidt på gyngende grund. For behøver en thriller at være en krimi? Kan det ikke også være en spændingshistorie, hvor plots fører læseren frem gennem handlingen uden at det behøver at være suspekt?? Jeg spø’r bare.
  Nå, men her er der lagt op til gys, og vi læsere er vist allerede blevet gjort bekendt med, at fyren der passerede forbi nede i kanalen, er et lig, sandsynligvis resultatet af et mord.
  Det hele meget billedligt beskrevet, hvordan hun står der og fægter med sin kost i den der sorte kappe.
  Lemmerne svømmede som mærkeligt selvstændige væsener. Jeg har aldrig set en “strandvasker”, men nu ved jeg, hvordan sådan en kan se ud.
  Det her bliver spændende, skal vi virkelig vente en hel uge på fortsættelsen? Og hvem Sally er?
  Første gang du beskriver “gylp”, skriver du en.
  God godnathistorie, – og jeg plejer rent faktisk at sidde ved pc’en om natten. Men u er det jo dag.
  Hilsen Ella

  Like

 8. Kære Nina,

  Tak for din historie.
  Jeg må sige at jeg sidder tilbage med mange spørgsmål, men det er jo noget som gør, at man ønsker der kommer en fortsættelse, så man måske kan få nogle svar. Jeg kan godt lide din brug af ord som f.eks. dit ‘strålende himmellegeme’. Det er lækkert, at man langsomt blive ledt i en bestemt retning og pludselig går det op for en hvor man er henne i verden. Glæder mig til at læse mere.

  Mange Hilsner
  Rebecca

  Like

  • hej Rebecca
   Tak for din positive læsning af min tekst. Jeg legede lidt med informationerne for at se om læseren langsomt kunne bringes til at forstå hvor det hele foregår. Hos dig er det lykkedes. Glad for at du nød teksten.
   Vh Nina

   Like

 9. …et forspil, et oplæg til det, der venter. Jeg venter spændt, for jeg forstår ingenting, men er alligevel hooked. Du skriver godt, humoristisk og usentimentalt. Der er måske lidt rigelig mange ting i gang på samme tid, som forvirrer – heks, mord, overvågning, kunstmiljø. Jeg får lidt Anne Rice-fornemmelser (?)

  Liked by 1 person

  • Hej Dorte
   Har desværre aldrig læst Anne Rice. Håber det er positivt ment. Men der er nu ikke nogen hekse i denne fortælling. Er det kosten, der giver den assosoation? Håber der kommer en fortsættelse.
   Tak for din læsning.

   Vh Nina

   Like

   • Hej Nina – det ER positivt ment og associationerne står jeg selv for, når intet er specifikt forklaret og der introduceres mange elementer.

    Like

 10. Kære Nina
  Wouw, for en spændingshistorie. Jeg elsker den måde at fortælle historie på – små fragmenter af tanker og fakta som efterhånden danner historien om Sally, en modbydelig mand, hp som vil beskytte og hjælpe Sally. Sammen har de planlagt det perfekte mord? – nej desværre, de bliver overvåget.
  Du beskriver stedet og miljøet, rigtig godt, jeg sidder her og gyser helt ved fornemmelsen af kanalens sorte vand – meget uhyggeligt.
  Slutter historien her? – det kan den godt, for vi kan tænke videre – jagten går ind og denne gang er hun, og måske Sally, byttet. Jægeren? – politiet måske, en kunstmafia – uha der er mange muligheder.
  Ja, din tekst stiller mange spørgsmål, men det er jo netop det fine.
  Velkomponeret – velskrevet – fin spændingshistorie. Siger jeg der ellers ikke er til krimi’er.
  kh dorte
  PS – har Livsglæde en pointe? – at den lille trinde kone skal være ret så langbenet for at skræve over den lille kanal – med et drivende lig? Ok, det gør ikke så meget.

  Liked by 1 person

 11. Hi Ninna
  Spændende historie der som Livsglæde nævner åbner flere spørsmål end den besvarer. Så hendes undren vil jeg ikke gentage, for den er også min.

  Jeg synes ellers at du er god til at pakke historien ud, men savner mere info til at samle historiens brikker.

  Kh
  Børge Lindschouw

  Liked by 1 person

 12. hej Nina frygtelig indviklet historie, som jeg ikke fatter meget af, men det skal ikke oveskygge din fortælleevne og din stil med fragmenter i tilfældig rækkefølge. Jeg må vente og se om de følgende tekster oplyser mig mere, gør de ikke det, er denne tekst ikke lige mig, men spændende alligevel. jeg er ret uvidende om ninjaer, det gør det ikke nemmere og jeg er slet ikke til fantasy…l. kan du bruge det til noget som helst? k h rvnkilde

  Like

 13. Hej Nina
  Det er en fantastik god tekst, du har skrevet.
  Man må selv gætte og samle handlingen flere steder. Det er meget fint! Fortolkningen ligger hos læseren.
  Teksten er super spændende. Virkelig god med dejlige metaforer. Der er både poesi og humor!

  “Det havde sådan en mærkelig økonomi, dette kunstmiljø havde.” Skulle der ikke stå ‘var’ i stedet for ‘havde’ som det andet ord? Eller også skal ‘havde’ til sidst skal fjernes.

  Tak for en god og anderledes læsning!
  Bedste hilsner fra Anne

  Like

  • hej Anne
   Tak for din grundige læsning. Har rettet den sproglige fejl, du påviste. Når man retter og retter bliver man til sidst blind for sine fejl. Så er det så værdifuldt, at “nye” øjne kan finde de værste.
   Vh
   Nina

   Liked by 1 person

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s